History Boreal
Η ιστορία της Boreal
Η Boreal ιδρύθηκε το 1975 από τον Jesus Garcia Lopez στη Βιλένα της Ισπανίας. Η ευρύτερη περιοχή της Βιλένα, έχει πλούσια ιστορία στην κατασκευή υποδημάτων και ο Jesus ήταν ειδικός στις διαδικασίες κατασκευής και παραγωγής υποδημάτων. Μαζί με έναν επιχειρηματικό συνεργάτη, ο Jesus ξεκίνησε μια νέα εταιρεία: την Calzados Boreal SL.
Τα πρώτα προϊόντα με τα οποία ξεκίνησε η εταιρία τα βήματά της ήταν προσανατολισμένα στα outdoor προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου τόσο των προηγμένων τεχνολογιών, δηλαδή νέων ελαφριών πεζοπορικών μποτών, όσο και υψηλής ποιότητας ορειβατικών μποτών με τη χρήση δέρματος από τη Νορβηγία.

Καθώς η φήμη αυτής της νέας μάρκας μεγάλωσε, προσέλκυσε το ενδιαφέρον θρυλικών Ισπανών πρωτοπόρων στην αναρρίχηση. Έτσι οι αδελφοί Gallego, όταν άκουσαν για αυτόν τον νέο κατασκευαστή υποδημάτων και πλησίασαν τον Jesus για να του ρωτήσουν αν θα μπορούσε να δημιουργήσει παπούτσια αναρρίχησης με σόλα από καουτσούκ ειδικά για αυτό το άθλημα. Μαζί με τον Miguel Gallego, ο Jesus άρχισε να πειραματίζεται με τα πρώτα παπούτσια με «κολλώδες καουτσούκ». Το πρώτο αναρριχητικό παπούτσι της Boreal, το «El Capitan», γεννήθηκε!
 boreal history 2
Η επανάσταση κολλώδους καουτσούκ
Στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Boreal συνέχισε ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των αναρριχητικών παπουτσιών. Ένας βασικός στόχος ήταν να αναπτυχθεί μια νέα ένωση από καουτσούκ ειδικά για αναρρίχηση, με όχι μόνο απαράμιλλη τριβή, αλλά και τη σωστή ισορροπία μεταξύ ανθεκτικότητας, σκληρότητας και αντοχής στην τριβή που απαιτείται για να δώσει την καλύτερη συνολική απόδοση.
Το 1979 η Boreal σχεδίασε και παρήγαγε το τελικό πρωτότυπο ενός μοντέλου που επρόκειτο να γίνει το θρυλικό παπούτσι αναρρίχησης: «Firé». Το παπούτσι πήρε το όνομά του από το ότι χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει μια νέα διαδρομή στο Mallo Fire, ένα θεαματικό «κούτσουρο» 300 μέτρων στο Riglos στην Huesca της Ισπανίας.
Το 1980, οι αδελφοί Gallego χρησιμοποίησαν τα νέα τους παπούτσια Firé rock για να ανοίξουν την πρώτη μη αμερικανική διαδρομή στο El Capitan. Ονόμασαν αυτή τη διαδρομή Mediterraneo. Τα νέα για την ανάβασή τους εξαπλώθηκαν γρήγορα και όταν τα αδέλφια καλωσορίστηκαν πίσω στο Camp 4 έδειξαν τα νέα τους παπούτσια στους αναρριχητές που περίμεναν. Ο John Bachar δοκίμασε το Firé στο κλασικό Midnight Lightning και εντυπωσιάστηκε από το επαναστατικό κολλώδες καουτσούκ.
Μέχρι την άνοιξη του 1983, ο Bachar είχε συνεργαστεί με τους Boreal και τους αδελφούς Gallegos για να εισαγάγει 265 ζευγάρια για πώληση στο Yosemite Mountain Shop. Μέσα στις δύο πρώτες ώρες συναλλαγών την πρώτη ημέρα των πωλήσεων, είχαν ξεπουλήσει!
Το μυστικό μαθεύτηκε και από εκείνη τη στιγμή, οι καλύτεροι ορειβάτες στον κόσμο άρχισαν να φορούν παπούτσια Boreal.
boreal history 4
Η φιλοσοφία της εταιρίας
Η BOREAL επικεντρώθηκε στην απόκτηση εμπειρίας από πρώτο χέρι και μέσω της στενής συνεργασίας με τους καλύτερους ορειβάτες και αναρριχητές στον κόσμο. Το εμπορικό όραμα, οι εγκαταστάσεις κατασκευής και το πάθος να αναπτύξει επαναστατικά προϊόντα, έχουν επηρεάσει τόσο ευρέως την αγορά υποδημάτων εξωτερικού χώρου.
Ασυνήθιστα για έναν κατασκευαστή υποδημάτων, η BOREAL παράγει την πλήρη συλλογή συνεχώς καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μοντέλα και όλα τα μεγέθη είναι σταθερά διαθέσιμα και φρέσκα. Δεδομένου ότι δεν είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν μεγάλες παραγωγές ανά πάσα στιγμή, μπορεί να διατηρεί διάφορα στυλ διαθέσιμα σε όσους τα θέλουν.
Η συνεχής παραγωγή όλων των μοντέλων σημαίνει ότι τα προϊόντα που παραδίδονται στο κατάστημα είναι πολύ νέα και «φρέσκα». Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των παπουτσιών που αποστέλλονται από το εργοστάσιο είναι σπάνια μεγαλύτερα των τριών μηνών. Αυτό κάνει ιδιαίτερα τη διαφορά με τα παπούτσια αναρρίχησης καθώς το καουτσούκ οξειδώνεται αργά στην επιφάνεια και χάνει την κολλώδη του αίσθηση…
boreal history 5

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *