Γεωργοί και ορειβατικά είδη

Γιατί να βάλω ποιοτικά ρούχα στο χωράφι; Ποια είναι τα κατάλληλα; Γιατί να επενδύσω σε κάτι τέτοιο;
Έχουμε κληρονομήσει από τις παλαιότερες γενιές την εικόνα το γεωργού: Τα παλιά ρούχα, μια παλιά μπλούζα στο κεφάλι για τον ήλιο και τον ιδρώτα, παλιές κάλτσες και γαλότσες.
Ναι όλα καλά. Ώρες ατέλειωτες έντονης σωματικής άσκησης με κιλά ιδρώτα, συχνά σε αντίξοες συνθήκες κρύου, υγρασίας, ή αποπνικτικής ζέστης.

Έπειτα στο σπίτι με μουσκεμένα και μουλιασμένα πόδια από την εξωτερική υγρασία ή και από τον ίδιο μας τον ιδρώτα. Το ίδιο και ολόκληρο το σώμα.
Σωρρευτικά έπειτα από καιρό πόνοι στα άκρα, στη μέση, κουρασμένο δέρμα και κορμί.
Αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω…. και επιλέγαμε να επενδύσουμε:
1. Σε ορθοπεδικά παπούτσια (ορειβατικά μποτάκια – ημίμποτα)
2. Σε ισοθερμικά εσώρουχα και κάλτσες
3. Σε αντιανεμικά, μη υδρόφιλα και το πιο σημαντικό διαπνέοντα υφάσματα στο ρουχισμό
4. Σωστή προστασία του κεφαλιού και του λαιμού μας με υφάσματα με δείκτες προστασίας από τον ήλιο (UV)

Θα είχαμε τα εξής οφέλη:
i) Η σπονδυλική στήλη θα είχε πάντοτε τη σωστή θέση αφού η βάση της – το πέλμα βρίσκεται σε σωστή θέση. Αυτό σημαίνει προστασία σε μέση, γόνατα, αυχένα και κορμό.
ii) Λόγω της διαπνοής, ο ιδρώτας παύει να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Τα ρούχα και τα παπούτσια μας του »δείχνουν το δρόμο» ώστε να εξατμιστεί και να διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει αφενός ότι ποτέ δεν παγώνει επάνω μας ώστε να κινδυνεύουμε από πιασίματα, ψύξεις ή απλά κρυώματα, αλλά ούτε κρατάει ώρες μουσκεμένο το δέρμα μας ώστε να ευνοείται η δημιουργία μικροοργανισμών όπως οι μύκητες.
iii) Μειώνονται οι πονοκέφαλοι ή τα εγκαύματα του αυχένα. Όλοι ξέρουμε για τις καταστροφικές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αφού τα ξέρουμε ας προστατευτούμε λοιπόν.
Ερώτημα:
– Γιατί να κάνω μια τέτοια επένδυση. Όλα αυτά κοστίζουν και αν τα βάλω στο χωράφι…. θα τα χαλάσω. Τα λυπάμαι!
– Κόστος; Ας τα βάλουμε στη ζυγαριά. Από τη μία ένα μη ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό για όλα τα προηγούμενα και την ποιότητα ζωής. Από την άλλη τους πόνους, τις ασθένειες, τη μη αποδοτικότητα, την ταλαιπωρία και ένα μη ευκαταφρόνητο ποσό – ίσως και μεγαλύτερο για φάρμακα και γιατρούς.
Φθορά; Ναι στο χωράφι φθείρονται. Και στο ντουλάπι δεν τα χαιρόμαστε και πάλι φθείρονται λόγω καιρού. Αλλά και ο άνθρωπος φθείρεται. Καλό είναι λοιπόν όλα τα υλικά αγαθά να εκτελούν το σκοπό τους, να βγάζουν όπως λέμε τα λεφτά τους και να χαλάνε. Και στο κάτω κάτω, ας χαλάν αυτά και να είμαστε εμείς καλά!
Λυπάμαι; Μήπως να λυπάσαι εκείνο το ζευγάρι παπούτσια που πήρες για το γάμο του συγγενή σου και τα πλήρωσες μια περιουσία, αλλά τα φόρεσες μόνο μια φορά;

Καλό είναι να επενδύουμε στην καθημερινότητα. Είναι επένδυση στη ζωή!
για το Direct Adventure, Ράντογλου Γιώργος – Καραδήμου Μαρία https://www.directadventure.gr/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *