Σακίδιο (Backpack) Τί να επιλέξω;

-Γιατί υπάρχουν τόσα διαφορετικά σακίδια; Αφού το μόνο που πρέπει να επιλέξουμε είναι ο όγκος του  (lit);

-Το σακίδιο το φοράμε. Για τον ίδιο λόγο, λοιπόν ,που υπάρχουν τόσα ρούχα και παπούτσια, σε νούμερα, χρώματα και σχέδια. Το καθένα έχει τη φόρμα του, τη χρήση του, τον όγκο του και το λόγο ύπαρξής του!

-Ε, εντάξει και τί θα γίνει αν δεν επιλέξουμε το σωστό; Αφού θα βάλουμε μέσα ότι θέλουμε να βάλουμε, και θα το βάλουμε στην πλάτη και θα κάνουμε αυτό μου είναι να κάνουμε.

-Δυστυχώς ή ευτυχώς για μας δεν είναι έτσι τα πράγματα. (το δυστυχώς γιατί δεν το γνωρίζουμε και προμηθευόμαστε το λάθος σακίδιο)

Ας επισημάνουμε λοιπόν εν συντομία κάποια σημεία που πρέπει να δίνουμε έμφαση κατά την αγορά ενός σακιδίου. 

Τί πρέπει να θυμόμαστε: 

  • Όταν βάλουμε το σωστό σακίδιο στην πλάτη μας το νιώθουμε, όπως νιώθουμε και το σωστό παπούτσι στο πόδι μας!
  • Επιλέγουμε σακίδιο με γνώμονα τις συχνές συνήθειές μας και όχι βάση μιας δραστηριότητας που κάνουμε σπάνια.
  • Επιλέγουμε το σωστό σακίδιο, γιατί είναι μια επένδυση που δεν κάνουμε κάθε μέρα!

 44811232_1881806435269727_1995187913024864256_n

Δείτε εδώ: Backpacks Direct Adventure

44806367_1881806445269726_6549703295357681664_n

Αναλυτικότερα:

1. Πρώτον καλό θα είναι να οριοθετήσουμε τη χρήση του, για να αποφασίσουμε τον όγκο του. Παράδειγμα χρειάζομαι ένα σακίδιο για τις εκδρομές μου ή για να πηγαινοφέρνω τα άπλυτα ρούχα μου ή για τις πεζοπορίες μου που συνήθως είναι ημερήσιες ή πολυήμερες, ή για την αναρρίχηση ή για την πόλη, ή την ποδηλασία…. Το κάθε σακίδιο δεν μπορεί να είναι καλό για όλα! Είναι φυσικά δύσκολο στην εποχή μας να επενδύουμε σε διαφορετικό σακίδιο για κάθε δραστηριότητα που κάνουμε. Μια πολύ καλή συμβουλή είναι να ομαδοποιήσουμε τις πιο συχνές μας συνήθειες. Για τις λίγες φορές πάντα βρίσκεται τρόπος. Ας πούμε λοιπόν ότι κάθε μέρα κάνω τις δουλειές μου με τα πόδια ή το ποδήλατο στην πόλη και κουβαλώ τα απαραίτητα, επίσης συνήθως πηγαίνω σε ημερήσιους περιπάτους και γράφτηκα σε μια σχολή αναρρίχησης. Σπάνια όμως κάνουμε και πεζοπορίες του Σαββατοκύριακου με διανυκτέρευση. Επίσης μια φορά το χρόνο κάνω ένα ταξίδι περίπου δέκα ημερών στο εξωτερικό. Αυτό αποτελεί μια ομάδα δραστηριοτήτων που πας καθοδηγεί για να κατασταλάξουμε στον όγκο σακιδίου που χρειαζόμαστε. – Μα γιατί να μην πάρω το μεγαλύτερο; Αφού πάντα το μεγάλο γίνεται μικρό και θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω από το πολυήμερο ταξίδι μου, ως και την ημερήσια πεζοπορία μου. – Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι σαν να φοράμε τακούνι στο βουνό και χωμάτινα λάστιχα στην άσφαλτο. Φυσικά και μπορούμε να το κάνουμε. Και σε σακούλα μπορούμε να κουβαλήσουμε τα πράγματά μας. Ποια θα ήταν όμως η καταπόνηση του σώματός μας; Το μεγαλύτερο σακίδιο, είναι σίγουρα πιο βαρύ, με διαφορετική κατανομή του βάρους. Αν το φορτώσουμε με λίγα πράγματα τότε θα υπάρχει ως και μετατόπιση φορτίου. Επομένως θα είμαστε συχνά στη δύσκολη θέση να κουβαλήσουμε κάτι που δε  χρειαζόμαστε και θα πάμε και μονόμπαντα αφού το βάρος δε θα κατανέμεται σωστά.

Fuse 20lit «Pack light Burn Bright»

Northfinder Ottawa

Aspen WaterProof

fuse_20_shadedspruce_fdp_75_ss_20_largeBP-1024OR-269BP-1010OR-2

 

 

2. Δεν είναι όλα τα σακίδια για όλους τους σωματότυπους.  Υπάρχουν νούμερα, και διαφορετική φόρμα από εταιρία σε εταιρία. Εντάξει φυσικά και υπάρχουν ιμάντες προσαρμογής, αλλά δεν επαρκούν. Το σακίδιο πρέπει να αγκαλιάζει την πλάτη μας. Στα σακίδια με ζώνη μέσης, η κατανομή του βάρους είναι περισσότερο στους γοφούς από τους ώμους. Επομένως η απόσταση αυτών των δύο ιμάντων καλό είναι να είναι παρόμοια με την απόσταση των ώμων από το πάνω μέρος των γοφών. Έτσι λοιπόν ανάλογα με το ύψος πάει και το νούμερο σακιδίου. Φυσικά υπάρχουν σακίδια με ενσωματωμένη ρύθμιση πλάτης. Σε αυτή την περίπτωση το προσαρμόζουμε μόνοι μας στη θέση που πρέπει. Αν θέλουμε να μετρήσουμε την πλάτη μας για να επιλέξουμε διαδικτυακά σακίδιο τότε: το μήκος του κορμού σας μπορεί να βρεθεί με μέτρηση από τον σπόνδυλο C7 (την οσφυϊκή προεξοχή από το πίσω μέρος του λαιμού σας όταν κοιτάτε προς τα κάτω) μέχρι το ύψος της λαγόνιας κορυφής (στην κορυφή των οστών του ισχίου, όπου βάζετε τα χέρια σας στους γοφούς σας). Αναλόγως με αυτή την απόσταση, επιλέγετε S (40,5cm) , M (45,5cm), L (50,5cm)

Aeon 22lit L

Aeon 25ND S

Airzone Treck+ 45:55 Ρύθμιση πλάτης

aeon_22_greystone_fte_63_gy_22_large_1ruby_wine_25_mairzone_trek__45-55_azure_updated_large

3. Τα υλικά κατασκευής του σακιδίου ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, από τα οποία εξαρτάται το βάρος του, το βάρος με το οποίο το φορτώνουμε, την αδιαβροχοποίησή του (αν και τα περισσότερα διαθέτουν αδιάβροχο κάλυμμα), την αντοχή του στη φθορά, την ελαστικότητα του, ακόμη και την ευκολία χρήσης του (ύφασμα, πόλπες, ιμάντες, φερμουάρ)…. Έτσι ανάλογα με τη χρήση που θα κάνουμε, επιλέγουμε και τα αντίστοιχα υλικά.

Oprey Kestrel 48lit

Polo Voyager

osprey kestrel 48naturehike-45l-blackPolo Voyager 55Lit blue

4. Τα συστήματα που διαθέτουν:  σωστού αερισμού της πλάτης, καλής κατανομής του βάρους μέσω ενισχύσεων, αυξομειώσεων χώρων, πολυχρηστικότητας, λειτουργιών, και διάφορα άλλα έξτρα.

Roma travel Northfinder

Polo hydration

σακίδιο-polo-hydration-10lBP-1025OR-281_logo_1200x1200 BP-1025OR-281_02_1200x1200

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *