Η ορειβασία ενώνει, δε χωρίζει την Οικογένεια

Γιατί η ορειβασία να θεωρείται ένα ατομικό άθλημα ενώ δεν είναι. 

Η οικογένειά μας είναι η μικρή μας ομάδα. Όλοι μαζί δεχόμαστε τα απλόχερα δώρα της ορειβασίας. Όλοι μαζί μοιραζόμαστε την εμπειρία, ως κοινή εμπειρία. Όλοι μαζί την έχουμε ως κοινή ανάμνηση.

Η ορειβασία με την ευρύτερη έννοια, η οποία περιλαμβάνει την πεζοπορία, την ορεινή πεζοπορία, την αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι, όλες τις εποχές του χρόνου,  αποτελεί κάτι παραπάνω από άθλημα, κάτι παραπάνω από χόμπι.

Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε κάποιους μύθους και να αμβισβητήσουμε συχνές δικαιολογίες, όπως: Δεν είναι για όλους, πού θα πάω τη γυναίκα και τα παιδιά μου;, Δεν κάνει να κουράζονται τα παιδιά, Είναι επικίνδυνο, Δε θα περάσουμε καλά…

Η Ορειβασία είναι για όλους!

Το περπάτημα, ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια μας την ύπαρξη!

Από την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, η σωματική άσκηση συνδεόταν με την ίδια την επιβίωση, από την εύρεση τροφής, τη μετακίνηση των πληθυσμών,  έως και τη διαφυγή από κινδύνους.

Στο κοντινό μας παρελθόν, πριν εφευρεθούν και διαδοθούν τα οχήματα, η πεζοπορία ήταν μέρος της καθημερινότητας. Όλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, μετακινούνταν «με τα πόδια» για τις δουλειές, τις βόλτες τους και διένυαν από μικρές έως μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση. Εξαιρούνταν μόνο τα βρέφη και οι υπερήλικες εφόσον δεν ήταν σε θέση να περπατήσουν, δεχόταν τη βοήθεια των ζώων.

 

Η ορειβασία, σε όλες τις τις εκδοχές, αποτελεί αεροβική άσκηση, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Η αεροβική άσκηση είναι απαραίτητη σε όλες τις ηλικίες. Τα οφέλη της για την υγεία και το σώμα μας πολλά και γνωστά σε όλους. Φυσικά όταν το περιβάλλον της άσκησης είναι το συνεχώς εναλλασσόμενο τοπίο, ο καθαρός αέρας (είτε ζεστός, είτε κρύος, αναλόγως εποχής), απογειώνουν τις θετικές συνέπειες – οφέλη στον οργανισμό.

 

Η ορειβασία, κοινωνικοποιεί.

Κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας, είτε πρόκειται για πεζοπορία μικρής, είτε μεγάλης ομάδας (π.χ. συλλόγου), τα μέλη που αποτελούν την ομάδα αυτή αρχικά θέτουν κοινό στόχο. Έπειτα μοιράζονται κοινές εμπειρίες. Από μόνα τους αυτά τα χαρακτηριστικά δρουν βοηθητικά για την εξωτερίκευση προσωπικών εμπειριών και συναισθημάτων, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για δημιουργία φιλικών δεσμών. Σε αυτό συμμετέχουν όλοι. Δεν μπαίνει στη μέση η ηλικία, το αντίθετο γεφυρώνεται το χάσμα μέσα από κοινές εμπειρίες. Εξάλλου το να μοιράζεσαι είναι ευτυχία!

 

Η ορειβασία, μας κάνει χαρούμενους.

Κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας, εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνες για την ψυχική ηρεμία, καθώς έχουν ηρεμιστική και αγχολυτική δράση. Έτσι δημιουργείται αυτόματα το αίσθημα της ευεξίας και της χαλαρότητας. Σε συνδυασμό με τα τοπία, την ομάδα και την εμπειρία μόνο χαρά και ξεγνοιασιά νιώθουμε, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το πέρας της πεζοπορίας.

 

Η ορειβασία, δένει τα μέλη της οικογένειας.

Από την οργάνωση της εκδρομής  –  πεζοπορίας, τον προγραμματισμό της, την προετοιμασία, την απόλαυση της εμπειρίας, ως και την ανάμνηση των περιστατικών και συμβάντων, είναι μια συλλογική εμπειρία και το κάθε μέλος της οικογένειας συνεισφέρει και εκφέρει τις απόψεις του. Από το πιο μεγάλο και έμπειρο, ως το πιο μικρό και άπειρο. Φυσικά λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε ιδιαιτερότητες του κάθε μέλους χωριστά, της μικρής μας ομάδας – οικογένειας για την οργάνωση του εγχειρήματος. Όσο πιο καλά οργανωμένη είναι, τόσο πιο ευχάριστα είναι τα αισθήματα που αφήνει.

 

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να μην ταλαιπωρηθούμε εμείς και η οικογένειά μας.

Για το λόγο αυτό:

  1. Προτιμάμε διαδρομές με ανάλογο βαθμό δυσκολίας, ώστε να ανταπεξέλθουμε όλοι
  2. Διαθέτουμε το σωστό εξοπλισμό για όλους, ώστε να προστατευτούμε από τις καιρικές συνθήκες
  3. Είμαστε σίγουροι για τα αποθέματα νερού και φαγητού που έχουμε μαζί μας.
  4. Κάνουμε όσες στάσεις χρειαστεί, ώστε να φτάσουν όλα τα μέλη της οικογενείας στο στόχο
  5. Ο ρυθμός βηματισμού είναι ίδιος με του πιο αργού. Αποφεύγουμε να χωριστούμε σε υποομάδες και προτιμάμε να προχωράμε όλοι μαζί.
  6. Ενθαρρύνουμε τα μέλη που κουράζονται ή γκρινιάζουν, χωρίς να τα πιέζουμε.
  7. Ταυτόχρονα παρατηρούμε το τοπίο και οτιδήποτε συναντήσουμε στο οπτικό μας πεδίο.
  8. Ζούμε με την ψυχή μας την εμπειρία

Η ζωή στη φύση, είναι στη φύση μας! Ας αφήσουμε για λίγο το σπίτι, την πόλη και την τεχνολογία… Ας μυήσουμε και τα παιδιά μας σε αυτό τον τρόπο ζωής. Πάντα με υπευθυνότητα.

Αν δε θέλουμε να το κάνουμε μόνοι μας, σε όλη την επικράτεια υπάρχουν σύλλογοι και ομάδες που μπορούν να βοηθήσουν και να σας εντάξουν στη μεγάλη ομάδα τους!

Η ζωή είναι περιπέτεια….

Η ζωή είναι για όλους!

 

Για το Direct Adventure I & II

Καραδήμου Μαρία

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *