Μυστικά για την επιλογή παπουτσιού για τις εξορμήσεις μας

Μπαίνουμε στο διαδίκτυο ή σε φυσικό κατάστημα, βρίσκουμε το νούμερο μας και το χρώμα που μας αρέσει, αγοράζουμε το παπούτσι και το φοράμε αδιακρίτως, σε όποια πορεία και αν κάνουμε. Δυσανασχετούμε όμως γιατί δώσαμε πολλά λεφτά και το παπούτσι είτε είναι σκληρό και μας κουράζει, είτε βαρύ, είτε γλιστράει, είτε μας πληγώνει σε φτέρνες ή δάχτυλα… Δε φταίει το παπούτσι. Φταίμε εμείς και ο τρόπος που επιλέγουμε τα παπούτσια. Ώρα λοιπόν να πούμε κάποια μυστικά, ώστε να κάνουμε τη σωστή επιλογή!

 1. Να μην επιλέγουμε βάση χρώματος ή μάρκας – εταιρίας. Ευτυχώς ή δυστυχώς σπάνια βρίσκουμε ορειβατικό παπούτσι στο χρώμα που θέλουμε. Το ορειβατικό παπούτσι είναι εργαλείο και πηγαίνει με όλα! Επίσης καλό είναι να προσέχουμε τα υλικά κατασκευής περισσότερο από το brandname. Δε φοράμε την εταιρία, φοράμε το παπούτσι και είναι σημαντικό να μας προσφέρει προστασία και άνεση.16266230_731103307048866_1503914507245985651_n
 2. Η επιλογή του σωστού μεγέθους είναι μείζουσας σημασίας. Μια πολύ καλή μέθοδος είναι να μετρήσουμε το πόδι μας σε εκατοστά ή ίντσες, στην πιο μακρινή απόσταση (συνήθως αυτή είναι από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού ως τη μέση της φτέρνας και σπανιότερα από το δεύτερο δάχτυλο αν είναι πιο ψηλό). Αν δυσκολευόμαστε μπορούμε να διαγράψουμε το αποτύπωμα του ποδιού μας σε ένα λευκό χαρτί, και να μετρήσουμε τη μεγαλύτερη απόσταση από το αποτύπωμα. Προσοχή! Πρέπει να έχουμε κόψει τα νύχια! 😉 Η απόσταση αυτή μεταφράζεται σε ένα νούμερο κοντινό αλλά διαφορετικό για την κάθε εταιρία. Φυσικά θα προσθέσουμε 2/3 ή 1 νούμερο επιπλέον για την κάλτσα και για τη διαπλάτυνση του ποδιού. Το παπούτσι δεν πρέπει να μας χτυπάει στα νύχια σε κατηφόρες, αλλά ούτε και να ανασηκώνεται η φτέρνα. Επίσης ένας πρακτικός τρόπος για να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος κατά την δοκιμή είναι: Να τερματίσουμε το πόδι μπροστά, δηλαδή να ακουμπήσει το δάχτυλο στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού φορώντας το με σωστή κάλτσα και να χωράει ίσα ίσα ο δείκτης ανάμεσα σε φτέρνα και παπούτσι.ποδι
 3. Η επιλογή του τύπου του παπουτσιού. Όλες οι σοβαρές εταιρίες παπουτσιών έχουν διαστρωμάτωση παπουτσιών σε περισσότερες εκ των δύο κατηγοριών. Οι συνηθέστερες κατηγορίες με μια μικρή περιγραφή είναι οι:
  • i) hiking: πρόκειται για κατηγορία παπουτσιών πεζοπορίας σε μη απαιτητικές διαδρομές και με ελαφρύ σακίδιο. Τα προτιμάμε σε αυθημερόν διαδρομές και εκδρομές. Πλεονεκτήματα: ελαφριά, ορθοπεδικά, παπούτσια που μπορούμε να εμπιστευτούμε ώστε να κάνουμε την πεζοπορία μας με ασφάλεια και άνεση. Στην Ελλάδα  καλύπτουν το 60% των πεζοποριών λόγω μορφολογίας εδάφους και αποστάσεων. Είναι το ορειβατικό παπούτσι που όλοι πρέπει να έχουμε.
  • ii)backpacking: πρόκειται για κατηγορία παπουτσιών πεζοπορίας σε πιο απαιτητικές διαδρομές και είναι ιδανικά για φορτωμένο σακίδιο. Τα προτιμάμε σε διασχίσεις, σε εδάφη με πολλές εναλλαγές πετρωμάτων, όταν είμαστε «φορτωμένοι» με σακίδιο για περισσότερες των μια ημερών. Πλεονεκτήματα πιο σκληρή σόλα, αντικραδασμική σόλα, πιο στιβαρά και στημένα παπούτσια για να στηρίζουν εκτός από εμάς και το βάρος που κουβαλάμε. (Ετυμολογικά και μόνο: backpacking από backpack=σακίδιο)
  • iii)approach: πρόκειται για κατηγορία παπουτσιών προσέγγισης. Ιδανικά για προσέγγιση βράχου, διαδρομές και πορείες σε βραχώδη εδάφη, φαράγγια, σπήλαια, και σε βρεγμένα επίπεδα. Κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην παγκόσμια αγορά, για δύο λόγους: Είναι πολύ ελαφριά και εύχρηστα, η σόλα τους είναι η πλέον αντιολισθηρή. Προσοχή στην επιλογή του μεγέθους διότι λόγω του στενού τους καλουπιού, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο νούμερο απ’ ότι συνήθως.
  • iv)climbing: πρόκειται για κατηγορία παπουτσιών αναρρίχησης και μόνο. Απευθύνεται στο συγκεκριμένο κοινό των αναρριχητών βράχου
  • v) alpine: πρόκειται για κατηγορία παπουτσιών υψηλών απαιτήσεων και προσφέρονται για χρήση σε χειμερινό βουνό συμπεριλαμβανομένου της παγοαναρρίχησης, της ορειβασίας με χρήση crampon, ή την πολύωρη χρήση σε συνθήκες χειμώνα. Πρόκειται για ημιάκαμπτα ή άκαμπτα παπούτσια, σκληρά, μεγάλης αντοχής. Απευθύνονται στο συγκεκριμένο κοινό  που ασχολείται με χειμερινό βουνό.
  • vi)moyntain running: η κατηγορία που έγινε μόδα. Παπούτσια ορεινού τρεξίματος. Αν θελήσουμε να το παρομοιάσουμε με κάτι είναι τα χωμάτινα λάστιχα στο αυτοκίνητό μας. Ποιοτικά ορθοπεδικά παπούτσια που «δαγκώνουν» τω χωμάτινο έδαφος. Ελαφριά και ασφαλή – γίνονται ένα με το πόδι. Mountains-01

Συμπερασματικά:

 • Καλό είναι να γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε, για να επιλέξουμε την κατάλληλη κατηγορία.
 • Το ένα ορειβατικό παπούτσι είναι λίγο εάν ασχολούμαστε με την ορειβασία στη γενικότερη μορφή της (δηλαδή με όλα). 
 • Πρόκειται για εργαλείο που αποτελεί τη βάση μας (πάνω του στηρίζουμε το εαυτό μας).

Ψωνίστε λοιπόν υπεύθυνα και προσπαθήσετε να ενημερώνεστε σωστά. Γιατί η ορειβασία είναι απόλαυση όταν διαθέτουμε κατάλληλο εξοπλισμό.

Για το Direct Adventure

Καραδήμου Μαρία

3 replies on “Μυστικά για την επιλογή παπουτσιού για τις εξορμήσεις μας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *